Language Switcher Fallback

COVID-19 informatie FIU-Nederland

Voor de derde keer op rij verstuurde de FIU-Nederland een nieuwsbrief aan de meldplichtige instellingen in het kader van de COVID-19 crisis. Deze bevatte onder meer informatie over de overheidsuitkeringen, fraudevormen en mogelijke red flags die toegepast kunnen worden om de aan de crisis gerelateerde fraude en andere criminaliteitsvormen te kunnen detecteren.

Met deze derde nieuwsbrief geeft de FIU-Nederland graag een update over de fraudetrends en witwasvormen die aan de afgelopen crisisperiode te relateren zijn.

Tot nu toe heeft FIU-Nederland ruim honderd fraude- en witwasdossiers aan FIOD, politie en ISZW overgedragen. Een deel van deze dossiers heeft al geleid tot aanhouding van verdachten en inbeslagname van vermogensbestanddelen. Ook is de eerste rechtszaak een feit en is er tot vier jaar gevangenisstraf tegen twee fraudeurs geëist. Het betreft een dossier waarin FIU-Nederland met de FIOD en FIU-Duitsland heeft samengewerkt. 

Met de versoepeling van de maatregelen, een tweede fase in het uitkeringsbeleid en het verdwijnen van de hoge tekorten in beschikbaarheid van beschermende materialen als mondkapjes, operatiehandschoenen en desinfecterende gel zal het zwaartepunt in fraudevormen gaan verschuiven.

Het aantal dossiers met betrekking tot vermoedelijke misbruik van overheidsuitkeringen is nu aanzienlijk hoger dan die van vermoedelijke fraudes met partijen mondkapjes en dergelijke.