Language Switcher Fallback

De belegger die niet belegde

Eind juli werd een man uit Amsterdam voor oplichting en witwassen aangehouden. Bij het doorzoeken van zijn woning werd 87.000 euro in contanten aangetroffen dat uiteraard direct werd geconfisqueerd. Maar dat was nog niet alles. De FIOD legde ook de hand op luxe goederen en administratie. Bovendien werd vastgesteld dat ruim 70.000 euro naar bankrekeningen van zijn vriendin was overgemaakt. 

Enkele maanden eerder kwamen van meerdere melders ongebruikelijke transacties bij FIU-Nederland binnen. De verdachte was zeer actief met girale overboekingen en contante opnames. In korte tijd werden maar liefst 99 transacties over hem gemeld. De ontvangen informatie van de meldende instellingen gaf aanleiding om de financiële handel en wandel van de man uit Amsterdam aan een analyse te onderwerpen. Hieruit bleek al snel dat het zeer aannemelijk was dat de man zich met frauduleuze handelingen bezig hield. De analyse werd door FIU-Nederland overgedragen aan de FIOD, die op haar beurt onmiddellijk een onderzoek startte. Met de genoemde aanhouding en inbeslagneming eind juli als gevolg.
De verdachte bleek een investeringsfonds in het leven te hebben geroepen waarbij hij bij de investeerders aangaf te daytraden in virtuele betaalmiddelen. Het lukte hem bij investeerders zo’n vijf miljoen euro op te halen maar na analyse van zijn financiële handelingen was al snel duidelijk dat hij een groot deel van de inleg helemaal niet gebruikte om te daytraden. Er werd veel geld cash opgenomen of giraal overgemaakt naar zijn binnen- en buitenlandse bankrekeningen.

De verdachte heeft vermoedelijk maar een klein deel daadwerkelijk ingezet voor de handel in virtuele betaalmiddelen.

Door het snel detecteren van de ongewone financiële handelingen van hun cliënt door meldende bankinstellingen, de overall analyse van FIU-Nederland en het adequaat onderzoek van de FIOD is de schade van deze investeringsfraude zo beperkt mogelijk gehouden.

Sinds 2012 publiceert FIU-Nederland geanonimiseerde casuïstiek op haar website. Met gepaste trots melden wij u dat bovenstaande casus de tweehonderdste publicatie betreft. Een casus die bij uitstek weergeeft dat alle betrokken partijen die door professioneel en snel hun aandeel te leveren de Wwft verplichtingen effectief hebben toegepast.

Klik hier voor meer casuïstiek.