Language Switcher Fallback

De nep Chief Executive Officer

De afgelopen week heeft u in de krant kunnen lezen, dat de Nederlandse banken bij girale overboekingen weer een geautomatiseerde controle van rekeningnummer en rekeninghouder gaan invoeren. De invoering daarvan heeft onder meer te maken met de zogenaamde CEO fraude, de laatste jaren een ware plaag voor ondernemingen. Met vele miljoenen euro schade als gevolg.

Vaak lukt het de fraudeur om zich voor te doen als de CEO van een groot bedrijf en in die hoedanigheid de financiële afdeling van dat bedrijf op te dragen de betaling van een openstaande factuur naar een andere bankrekening dan gebruikelijk over te maken. Eenmaal op de rekening van de fraudeur overgeboekt wordt het geld direct weggesluisd en buiten bereik van de benadeelde gebracht.

Maar af en toe lukt het de fraudeur ook niet en slaat een oplettende bankinstelling alarm. Zo ook bij een overboeking van 182.000 euro vanaf een Nederlandse bankrekening naar een rekening bij een Bulgaarse bank. Binnen 24 uur was in Nederland de fraude onderkend, de aangifte gedaan en kwam het bericht dat de Bulgaarse bank het geld onderschept had. De nep CEO had in dit geval het nakijken. Het is te verwachten, dat met de herinvoering van de rekening/rekeninghouder controle het succes van deze fraudevorm flink terrein zal verliezen.