Language Switcher Fallback

Illegale spierballen

Vorig jaar zomer vond een inval plaats naar aanleiding van het vermoeden dat de bewoner van het pand een illegale handel in anabolen en andere spierversterkende middelen runde. De verdachte in kwestie trok de aandacht bij onderzoekers van FIU-Nederland omdat voor zijn financiële handelingen geen passende economische redenen te vinden waren. Uit de analyse bleek dat hij contanten bij een financiële dienstverlener afstortte om deze vervolgens giraal naar zijn eigen zakelijke bankrekeningen over te laten maken. Op die wijze werd anderhalve ton ten gunste van zijn ondernemingen bijgeschreven. Daarnaast stuurde hij achttien money transfers naar begunstigden in onder meer China en India, landen waar de productie van betreffende middelen niet ongewoon is. Ook handelde de verdachte in bitcoins, de virtuele munt waarmee op darkweb vaak illegale producten afgerekend worden. Tenslotte ontving hij een overboeking van bijna twee ton uit het buitenland, die hij vervolgens twee dagen later naar een notaris overmaakte. Deze betaling sloot naadloos aan op de aankoop van een eigen woning van de verdachte.
Ook constateerde de analist dat de betrokken bedragen in het geheel niet in verhouding was met zijn opgegeven legitieme inkomsten en omzetten van zijn onderneming.
Van alle bevindingen werd door FIU-Nederland proces-verbaal opgemaakt met uiteindelijk de start van een vervolging en de inval als resultaat. Bij de inval werden auto’s, de woning van de verdachte, saldi van meerdere bankrekeningen, 90.000 euro cash en een voorraad anabolen in beslag genomen.