Language Switcher Fallback

Illegale wisselaar van virtueel geld

Begin dit jaar werd een man aangehouden, verdacht van het witwassen van gelden, die criminelen uit hun illegale praktijken hadden verkregen. De man wisselde bitcoins om tegen contant geld. Daarbij vroeg hij niet naar de herkomst van de bitcoins en niet naar de identiteit van de aanbieder van de virtuele valuta. Alles gebeurde daarmee volledig anoniem. Nadat de verdachte en de zich aandienende verkopende partij elkaar op een afgesproken plek ontmoetten, werd de deal afgehandeld. De aangeboden bitcoins werden real time naar de verdachte getransfereerd en de verkoper kreeg direct contant uitbetaald. 

Naast de aanhouding werd een pand van de man doorzocht. Daarbij werd 11.000 euro aan contant geld in beslaggenomen. Ook kon het team de hand leggen op een digitale portemonnee met bitcoins. Het onderzoeksteam kon vaststellen dat de verdachte de afgelopen jaren voor ten minste 600.000 euro aan bitcoins omgewisseld had. 

Aanbieders zoals de verdachte voeren deze anonieme omwisselpraktijken uit tegen veel hogere kosten dan reguliere virtuele valuta wisselkantoren berekenen. Kortom, met het ongunstige tarief wordt anonimiteit gekocht.

Het onderzoek startte nadat FIU-Nederland een aantal transacties in kaart had gebracht. Er vonden forse contante opnames en stortingen op een bankrekening plaats en uit een andere melding bleek dat er getracht was om met gefingeerde speelwinst kleine coupures euro om te wisselen naar grote. Dit laatste bleef bij een poging omdat een speelwinst niet geconstateerd werd.