Language Switcher Fallback

Levensonderhoud van een IS-medestrijder

De officier van justitie eiste deze week bij de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van 30 maanden – waarvan 10 maanden onvoorwaardelijk- tegen een 28-jarige man uit Dordrecht.  De officier eiste dat omdat de man er van verdacht werd gedurende een periode van ruim een jaar geld te hebben overgemaakt naar zijn broer. De broer was uitgereisd naar Syrie om aan de zijde van IS mee te vechten. 

Totaal maakte hij zo'n 17.000 euro over. Een aantal van deze transacties naar Syrie was door FIU-Nederland onderkend. Het sturen van geld naar jihadstrijders is strafbaar gesteld in het wetboek van strafrecht. Om die reden werd het dossier overgedragen aan de FIOD. Deze opsporingsdienst stelde vervolgens nader onderzoek in en ontdekte dat de man niet alleen geld naar zijn strijdende broer had gestuurd maar ook de belastingdienst voor 10.000 euro op frauduleuze wijze had benadeeld.

Toen de personalia van de broer van de geldsturende man formeel op de sanctielijst van de Verenigde Naties werd geplaatst, wijzigde hij van taktiek. Hij maakte nog enkele malen geld naar zijn broer over maar liet dit door andere personen doen. Tevergeefs want ook dat wist het onderzoeksteam te achterhalen.