Language Switcher Fallback

Money Transfers en mensenhandel in de prostitutie

In de winter van 2011/2012 heeft de politie samen met bijzondere opsporingsdiensten een aantal grootscheepse controles in prostitutiestraten van grote steden in Nederland gehouden. De onderzoeken waren gericht op uitbuiting van prostituee's afkomstig van de Balkan. Voor en na de acties werden naar aanleiding van de bevindingen van de opsporingsteams door FIU-Nederland uitgebreide analyses van het databestand met ongebruikelijke transacties uitgevoerd.

Dit leidde tot verdacht verklaring van honderden ongebruikelijke transacties, hoofdzakelijk money transfers waarvan vermoed wordt dat deze transacties gelieerd waren aan mensenhandel en witwassen. In sommige gevallen konden aan de hand van de analyses netwerken van transacties en de personen er achter blootgelegd worden.

Zo werd er bijvoorbeeld op verzoek van een onderzoeksteam vijftig personen doorgelicht waarbij bleek dat er drieentwintig van hen  naar transacties te herleiden waren. Opvallend daarbij was, dat een aantal slachtoffers van de gedwongen prostitutie geldbedragen naar hun land van oorsprong hadden verzonden, waarbij steeds dezelfde begunstigden naar voren kwamen. Het ging in het algemeen om bedragen van enkele honderden tot enkele duizenden euro per transfer. Door het grote aantal transacties met zovele personen konden daardoor honderdduizenden euro's naar de ontvangers in het land van oorsprong getransfereerd worden. Het vermoeden is dan ook, dat de vrouwen niet alleen gedwongen werden als prostituee te werken maar ook werden gebruikt als verzender van opbrengsten van de gedwongen prostitutie. De eerste zaken liggen inmiddels bij de rechter.