Language Switcher Fallback

Nieuwe casuistiek: De kruik gaat......

Hij dacht iedereen te slim af te zijn. Het lukte de man een financiele instelling op te lichten. Door maandenlang te manipuleren met contante stortingen ten gunste van de rekening van zijn bedrijfje kwam er ten onrechte een stevig bedrag in zijn bezit. 

De fraude werd echter afgelopen jaar ontdekt door de betreffende bank en aangifte bij de politie volgde. De recherche deed onderzoek en verzocht daarbij de FIU-Nederland haar data op relevante informatie na te gaan. De analyse naar aanleiding van dit verzoek leverde inderdaad belangrijke informatie op.

Over de periode van ruim 2 jaar werden door de oplichter samen met zijn broer via andere financiële instellingen dan de benadeelde bank maar liefst 74 money transfers naar het buitenland verzonden.

Veelal naar steeds dezelfde personen. Door steeds kleine bedragen, variërend van enkele honderden tot maximaal tweeeneenhalf duizend euro, over te boeken, trachtten zij bij de geldtransactiekantoren geen aandacht op zich te vestigen. Tevergeefs overigens, want de geldtransactiekantoren hadden niet alleen de boven de meldgrens verplichte meldingen aan FIU Nederland gedaan, maar ook gemeld over bedragen die er onder lagen. In totaal brachten de oplichter en diens broer met die money transfers zo'n 280.000 euro over de grens 'in veiligheid'.

De transactie informatie was na hun aanhouding door beide verdachten niet uit te leggen en werd om die reden dan ook ten behoeve van de vervolging als onderdeel van het bewijs opgevoerd. De omvang van de bedragen, die uit de gemelde transacties bleek, zal daarnaast ook gebruikt worden in de berekening van het onrechtmatig verkregen voordeel.

Op basis van die berekening zal de rechtbank bepalen hoe groot het bedrag dient te zijn, dat de verdachten ontnomen moet worden. Voldoen zij dit bedrag niet, dan zal een vervangende gevangenisstraf, bovenop de veroordeling voor de oplichting, een feit zijn.