Language Switcher Fallback

Nieuwe casuïstiek: Handel is handel, of toch niet?

 
Begin deze maand moest een eigenaar van een interieurwinkel zich voor de rechtbank verantwoorden, omdat hij grote contante aankopen niet aan FIU-Nederland had gemeld en deze opgesplitst in zijn administratie had verwerkt.
De man was tegen de lamp gelopen door een politieonderzoek naar een verdovende middelenorganisatie. De financieel rechercheur van het onderzoeksteam constateerde, dat twee van de verdachten in enkele jaren tijd voor 250.000 euro aan exclusieve meubels en ander interieur bij de betreffende winkel hadden aangeschaft.
Alle artikelen waren contant betaald terwijl geen enkele aankoop in het databestand van FIU-Nederland terug te vinden was. Dit terwijl diverse aankopen ruim boven het grensbedrag van verplichte melding hadden gelegen.
De verdachte interieurhandelaar gaf bij de rechtbank toe de contante betalingen te hebben geaccepteerd en deze voor zijn financiele administratie verhuld te hebben. Hij splitste grote bedragen op in kleinere en liet deze zo in de administratie verwerken. 
In de ogen van de eigenaar van de meubelzaak was handel gewoon handel onder het mom van 'als ik het niet pak, dan doet een ander dat wel' .
De man werd veroordeeld voor een deel van de niet verrichte meldingen van ongebruikelijke transacties, omdat enkele aankopen door verjaring niet meer vervolgbaar waren. 

Meer relevante casuïstiek vindt u onder het kopje Meldergroepen.