Language Switcher Fallback

Nieuwe casuistiek: Ponzi-fraude

Zo'n honderd jaar geleden gebeurde het al. Charles Ponzi, een naar de VS geëmigreerde Italiaan, wierf in de jaren twintig van de vorige eeuw investeerders met rendementsbeloften die tot in de hemel reikten. In werkelijkheid betaalde hij het 'rendement' uit de inleg van de investeerders zelf of uit inleg van nieuwe investeerders.

De eerste uitkeringen waren dus fabelachtig, de voorspellingen leken waarheid te worden en dat trok uiteraard nieuwe klanten aan.

Ponzi investeerde echter niets of nagenoeg niets en wanneer het kaartenhuis op instorten stond, nam hij met zijn mede-oplichters al het resterende geinvesteerde geld mee en ging er vandoor.

Ponzi heeft inmiddels de twijfelachtige eer in de internationale financiële wereld naamgever te zijn van deze vorm van investeringsfraude. 

FIU-Nederland komt de Ponzi-fraude elk jaar wel een paar keer tegen. Soms is de schade nog beperkt maar in andere gevallen omvat de schade vele miljoenen euro's.  

In 2009 en 2010 ontving FIU Nederland 29 moneytransfers. De transacties trokken wel de aandacht, werden ook onderzocht maar konden op dat moment niet verdacht verklaard worden omdat er geen aanleiding daartoe te vinden was. Het handelde om bedragen van enkele honderden tot enkele duizenden euro's. Niet echt bedragen, die normaliter bij Ponzi-fraudes worden geinvesteerd. 

In de zomer van 2012 bleek toch het vermoeden, dat er iets niet deugde aan de onderzochte transacties terecht. Van een Engelse opsporingsdienst werd informatie ontvangen waaruit vastgesteld kon worden, dat de transacties te maken hadden met een Ponzi-fraude. De 'scheme' opereerde vanuit Engeland en maakte haar slachtoffers, voor wat betreft de Nederlandse moneytransfers, in Egypte en Tunesië.

Alle money transfers werden verdacht verklaard en via de Nederlandse opsporingsautoriteiten aan de Engelse autoriteiten ter beschikking gesteld zodat ze in hun onderzoek opgenomen konden worden..