Language Switcher Fallback

Voorzitterschap Egmont Group

Meer dan tachtig procent van de meldingen die de FIU-Nederland ontvangt, heeft een internationale component. Vandaar dat internationale samenwerking voor de FIU-Nederland van levensbelang is. De FIU-Nederland maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van FIU’s, genoemd ‘The Egmont Group of Financial Intelligence Units”. Dit internationaal samenwerkingsverband telt op dit moment 165 leden en is nog steeds groeiend. 

De Egmont Group heeft als doel om de FIU’s wereldwijd te ondersteunen in hun operationele werk. Zo biedt zij onder andere een beveiligd netwerk aan dat de FIU’s gebruiken om te komen tot onderlinge informatie-uitwisseling. Meer informatie (Engelstalig) over de Egmont Group kunt u vinden op haar website.

Hennie Verbeek-Kusters (Hoofd van FIU-Nederland) is verkozen tot voorzitter van de Egmont Group of Financial Intelligence Units voor de periode van juli 2020 tot juli 2022. De rol van voorzitter binnen de Egmont Group is Hennie Verbeek-Kusters niet onbekend. Van 2017 - 2019 was zij ook voorzitter en sinds januari 2020 was zij interim voorzitter na het onverwachte vertrek van haar opvolger. Het was de eerste keer dat een Nederlands hoofd van FIU deze positie bekleedde én voor het eerst in het 25-jarig bestaan van de Egmont Group dat er een vrouwelijke voorzitter was.

Egmont Group Plenary meeting, Den haag (1-5 juli 2019)
In juli 2019, tijdens het 25-jarig jubileum van de meldplicht in Nederland, organiseerde de FIU-Nederland de 26e plenaire vergadering van de Egmont Group in het World Forum te Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst waren meer dan 400 afgevaardigden aanwezig om de operationele en regionale inspanningen van de groep op het gebied van AML/ CFT te bespreken. Er was een centrale rol voor publiek-publieke samenwerking. De openingstoespraak werd gehouden door Hare Majesteit Koningin Maxima. Zij deed dit vanuit haar rol als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, hield ook een toespraak.

Bekijk ook onderstaande video voor een inhoudelijke terugblik op de 26e Egmont Group Plenary in Den Haag van 1-5 juli 2019.