Language Switcher Fallback

Van bitcoins, drugs en TORnetwerken

Het openbaar ministerie heeft medio september zes en vierenhalf jaar cel geëist tegen twee hoofdverdachten in een grote drugs- en witwaszaak. Het onderzoek startte in 2015 op basis van analyse resultaten van FIU-Nederland. Er vonden financiële transacties plaats waarbij onder meer voor grote bedragen aan bitcoins werden verkocht aan reguliere wisselbedrijven. Ook namen de verdachten grote bedragen contant geld op van hun rekeningen bij banken. Beiden beschikten over grote bedragen waarover zij -zo bleek uit onderzoek- helemaal niet zouden kunnen beschikken. Een rapportage werd opgemaakt en door FIU-Nederland overgedragen aan een financieel rechercheteam.

Het rechercheteam verrichtte vervolgens nader onderzoek en stelde vast dat beide mannen actief waren in de verkoop van drugs via TOR-netwerken op het internet. Zij lieten zich onder meer betalen met bitcoins. Het rechercheteam stelde vast dat de mannen honderden bestellingen naar bijna vijftig landen hadden verzonden. Vijftienduizend XTC tabletten, een kleine 5 kilogram amfetamine en andere verdovende middelen werden op bestelling geleverd. Eén van de verdachten trad in die tijd ook op als illegale exchanger. Tegen een voor hem zeer gunstige koers wisselde hij bitcoins voor contanten terwijl hij niet naar herkomst van het geld noch naar de identiteit van de leverancier vroeg. Op die manier konden mensen bij hem volledig anoniem totaal 5 miljoen euro aan bitcoins omwisselen.

In oktober 2015 werd door de politie op meerdere plaatsen invallen gedaan en meerdere verdachten aangehouden. Bij die invallen werden hard drugs, contant geld en een auto in beslaggenomen.