Language Switcher Fallback

Van virtueel geld naar harde euro’s

Het bekendste virtuele betaalmiddel is de Bitcoin. Bitcoins zijn als betaalmiddel zeer populair bij deals via de schaduwzijde van internet, zoals het darkweb. Criminelen die met hun illegale handel op deze wijze bitcoins verdienen willen uiteraard op een anonieme wijze de virtuele valuta omwisselen naar cash geld.

Een houder van een privébankrekening bij een in Nederland gevestigde bank kwam in analyses naar voren vanwege een bepaald patroon in het rekeningverloop. Hij nam onder andere grote contante bedragen van zijn bankrekening op.

Onderzoek in de politiesystemen gaf aan dat de man een jaar eerder aangifte van beroving had gedaan. Hij verbleef in een stil gedeelte van een openbaar gebouw toen hij van 7500 euro beroofd was. De niet in Nederland als inwoner geregistreerd staande man vertelde bij die aangifte niet, dat hij bitcoins van iemand waarmee hij afgesproken had contant had willen aankopen.

Een transactie analyse leerde al snel, dat hij voor miljoenen aan contante opnames had verricht. Daarnaast waren er ook de nodige girale overboekingen naar en vanuit het buitenland. Op internet bleek de man onder een bedrijfsnaam te adverteren. Hij bood aan bitcoins aan te kopen tegen contant geld en dat bovendien binnen het uur te kunnen verzorgen. Daarbij berekende hij een courtage op de  dagkoers van 8 respectievelijk 6 procent, afhankelijk van de hoogte van het te wisselen bedrag.

Meer dan voldoende reden voor de politie om een onderzoek naar het faciliteren van witwassen te starten. Samen met de Engelse politie werden drie verdachten geïdentificeerd en volgden hun aanhoudingen met witwassen als verdenking. De bedrijven die door hen werden gebruikt bleken niet te bestaan. Bij de omwisseling van bitcoins naar euro’s werden geen vragen gesteld naar de herkomst en bleef de identiteit van de klant gegarandeerd onbekend.