Language Switcher Fallback

Via darkweb verdiend

Een dag of tien geleden eiste het openbaar ministerie forse straffen tegen zes verdachten. U hebt de afgelopen weken al meer casuïstiek met bitcoins op onze website kunnen lezen.

Dat dit nu actueel is komt doordat er in korte tijd meerdere zaken, die op basis van analyses van FIU-Nederland, voor de rechter worden gebracht. Drie jaar geleden begon FIU-Nederland met de analyses op los van elkaar opererende wisselaars van bitcoins. In de loop der tijd resulteerde dit in een behoorlijk aantal dossiers die aan politie en FIOD werden overgedragen. Zij stelden onderzoeken in, die leidden tot invallen, aanhoudingen en in beslagnemingen van onder andere flinke sommen contant geld.

En zo stonden anderhalve week geleden weer zes verdachten voor het hekje. Dit keer betroffen het allemaal klanten van een wisselaar. De FIOD was op een dossier van een illegale bitcoinwisselaar, die later dit jaar voor de rechtbank zal verschijnen, gestart en kon vervolgens de nodige geldoverdrachten van de zes verdachten op locaties als Starbucks en Mc Donalds vastleggen. De wisselaar betaalde hen contant uit van wat hij staande de ontmoeting aan bitcoins van hen ontving. Daarbij waren de verdachten bereid om een fors hogere courtage te betalen dan dat ze bij reguliere exchangers zouden hebben moeten betalen. Direct handje contantje, geen vragen naar herkomst, geen legitimatie. Het FIOD onderzoek toonde ook aan dat de verdachten op het darkweb actief waren geweest en uit hun verkopen bitcoins hadden verkregen. Het anoniem omwisselen voor contanten was dus voor hen een must.

Geen van de verdachten had een aannemelijke verklaring over waarom er niet bij een reguliere en dus veel goedkopere instelling was gewisseld en waarmee de bitcoins waren verdiend. De strafeisen vanwege verdenking van witwassen varieerden van 6 maanden tot drie jaar.