Language Switcher Fallback

Zestig jaar getrouwd

Het bejaarde echtpaar had 9000 euro gespaard om hun 60-jarige bruiloft groots te gaan vieren. Het stond keurig op de bank, toen afgelopen maandag de telefoon ging. De beller zei van de bank te zijn en vertelde dat fraudeurs hadden geprobeerd geld van de rekening van het echtpaar op te nemen. Om dit definitief veilig te stellen moesten er wat handelingen verricht worden. Overrompeld door het verhaal liet de bejaarde man de 'bankmedewerker' toe om via teamviewer de computer even over te nemen. Het resultaat was dat al het geld van de rekening werd overgeboekt naar het buitenland, terwijl de rekeninghouder op dat moment niet begreep wat er gebeurde. Na het telefoontje zag het slachtoffer dat het geld was verdwenen.

De volgende dag informeerde hij de bank maar die kon hem al niet meer helpen. Hij kreeg te horen dat het geld naar een rekening in Griekenland was overgemaakt. Die dinsdag ging het slachtoffer naar de politie om aangifte te doen. De politie nam na de aangifte contact op met het OM en de FIU-Nederland. In dit soort gevallen is de eerste prioriteit te trachten het geld veilig te stellen. In dit geval in Griekenland. FIU-Nederland nam daarom direct contact op met de Griekse FIU. Wereldwijd en zeker binnen Europa werken FIU's nauw samen.

Kort en goed. Afgelopen woensdagavond kwam het bericht uit Griekenland, dat de FIU aldaar het bedrag op de rekening had bevroren. Het geld was hiermee binnen 48 uur buiten bereik van de fraudeurs gebracht. Inmiddels is het OM in contact met haar Griekse evenknie om te zorgen dat het geld nu op justitiële grond in beslag genomen wordt zodat het terug kan komen naar Nederland. Het OM zal het graag weer teruggeven aan de eigenaren. De viering van de bruiloft zal er dus zeker komen al moet er nog wel even gewacht worden totdat de coronamaatregelen een feestje weer zullen toestaan.