Meldingsplicht
De Wwft benoemt diverse groepen meldingsplichtige instellingen die dienen als poortwachters van het financiële stelsel.
In artikel 1 van de Wwft wordt aan de hand van het begrip ‘instelling’ beschreven voor wie deze wet van toepassing is. Onder het begrip ‘instelling’ vallen rechtspersonen, maar ook natuurlijke personen. Daarbij worden bij bepaalde instellingen diensten en handelingen benoemd die zijn uitgezonderd van de meldingsplicht.
Registreren
De FIU-Nederland maakt onderscheid tussen geregistreerde instellingen en geregistreerde gebruikers námens deze meldingsplichtige instellingen. Bent u de eerste of de enige persoon die zich namens een instelling registreert? Dan bent u de hoofdgebruiker. U kunt zich ook registreren namens een reeds geregistreerde instelling, dan bent u subgebruiker.
- Vult u het registratieformulier in dat u vindt op het Meldportaal. U kiest hier zelf een gebruikersnaam en wachtwoord.
- Omdat u hoofdgebruiker bent, dient u een kopie van uw paspoort toe te voegen samen met een bevestiging dat u namens uw instelling bent geautoriseerd tot het melden van ongebruikelijke transacties. Een voorbeeld van dit document vindt u hier.
Om een gebruiker namens een reeds geregistreerde meldende instelling te registreren:
- Vult u het registratieformulier in dat u vindt op het Meldportaal. Op het registratieformulier vult u het juiste meld ID in. Dit nummer kunt u opvragen bij de hoofdgebruiker van uw meldende instelling. Het nummer is te vinden in het meldportaal onder "Mijn Meldportaal".
Wanneer het registratieformulier (en in geval van een hoofdmelder ook een kopie paspoort met bevestiging) bij ons is binnengekomen en akkoord bevonden, dan wordt u daarvan per mail op de hoogte gesteld. Binnen vijf werkdagen kunt u van ons bericht verwachten. Vanaf dat moment kunt u inloggen op het meldportaal. U gebruikt hiervoor de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u op het registratieformulier heeft ingevuld. Het is dus van belang dat u deze combinatie onthoudt.
Meldprocedure
Na registratie kunt u uw ongebruikelijke transacties melden bij de FIU-Nederland. Het melden dient te voldoen aan de eisen zoals opgesomd in artikel 16 van de Wwft en dient altijd te gebeuren via het Meldportaal. Wij raden u aan de handleiding voor het Meldportaal door te lezen wanneer u voor de eerste keer op deze wijze meldt.
2. Er zijn nu twee mogelijkheden om uw melding te verzenden: u vult een meldformulier in of u meldt per XML-Meldrapport. Deze laatste methode is verplicht voor sommige meldergroepen en ook geschikt voor bulkmeldingen. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op.
Meldverzuim
Op basis van de Wwft zijn instellingen verplicht om voorgenomen of uitgevoerde ongebruikelijke transacties te melden. Indien een instelling hierin verzuimt, maakt deze zich schuldig aan een overtreding van de Wwft. Wanneer sprake is van het al dan niet opzettelijk niet voldoen aan de meldingsplicht, maakt de instelling zich schuldig aan een economisch delict waaraan consequenties zijn verbonden, overeenkomstig artikel 1 van de Wet op de economische delicten.
De FIU-Nederland kan op basis van de tot haar ter beschikking staande informatie over het meldgedrag van een instelling nader onderzoek doen. Wanneer sprake is van potentieel meldverzuim kan de FIU-Nederland dit rapporteren aan de desbetreffende toezichthouder. Toezichthouders hebben op basis van de Wet op het financieel toezicht bevoegdheden om een instelling een sanctie, dwangsom of boete op te leggen indien sprake is van het niet nakomen van de Wwft. Voorts kan ook het OM overgaan tot vervolging van niet melden.