skip to main content
NL EN
FIU-Nederland

Rechtspersoon en onroerend goed gebruikt voor witwassen

Rechtspersonen en onroerend goed. Beide kunnen gebruikt worden door criminelen om hun illegale vermogen wit te wassen. In deze casus was er bovendien sprake van financiering vanuit het buitenland, ook dat kan een manier zijn om de herkomst van geld te verdoezelen.

Het onderzoek draaide om persoon A. Meerdere meldingsplichtige instellingen deden bij ons melding van ongebruikelijke transacties met betrekking tot deze persoon. Het bleek dat de persoon onderdeel was van een netwerk met verschillende ondernemingen. Binnen dit netwerk gebeurden dingen die, gecombineerd, sterke indicaties waren van witwassen en de handel in verdovende middelen.

De activiteiten van het bedrijf van persoon A vonden plaats in uiteenlopende branches, waaronder fruithandel en bulkhandel in grondstoffen. In het netwerk zaten buitenlandse bedrijven die rekeningnummers hadden in andere landen dan waar ze gevestigd waren. Er vonden transacties plaats naar een land waarvan bekend is dat daar verdovende middelen vandaan komen. Daarnaast werden er bij de FIU-Nederland ook transacties gemeld over contante geldbedragen, waar regelmatig biljetten van € 500,- tussen zaten. Uit politie-informatie bleek bovendien dat persoon A voorkwam in onderzoeken naar verdovende middelen. Veel signalen dus. En daar bleef het niet bij. Want tijdens deze analyse kwamen nog meer interessante meldingen binnen. Er was namelijk een villa aangekocht door een stichting, waarbij de financiering van een bedrijf kwam dat gevestigd was in het buitenland. Om de aankoop te kunnen voltooien werd geld van meerdere buitenlandse rekeningen naar één collecterende buitenlandse bankrekening geboekt. Vanaf dit bankrekeningnummer werd het aankoopbedrag in verschillende tranches overgemaakt naar de derdengeldrekening van een notaris.

Opvallende details: één van de UBO’s van de stichting was persoon A en de stichting zelf was enkele maanden voor de vastgoedtransactie opgericht.

De analyse leidde tot een dossier met verdachte transacties dat werd gedeeld met de opsporing. De politie onderzocht vervolgens het netwerk rond persoon A. Hierbij werd ook het vermoeden onderzocht of er geld werd witgewassen via de stichting. Conclusie? De stichting had geen ander doel dan alleen de aankoop van de villa.

Uiteindelijk werden drie verdachten aangehouden, waaronder persoon A. Verschillende panden werden doorzocht en er werden onder andere vuurwapens, voertuigen, sieraden, horloges en een groot contant geldbedrag in beslag genomen. Ook de villa die door de stichting was aangekocht, werd in beslag genomen.

Een mooi voorbeeld van hoe vastgoed en rechtspersonen misbruikt kunnen worden en hoe het volgen van internationale geldstromen van toegevoegde waarde kan zijn voor Nederlandse onderzoeken.