skip to main content
NL EN
FIU-Nederland

De hoogste tijd

De vele meldingen over contante aankopen van exclusieve horloges waren niet de enige trigger voor de analist van FIU-Nederland om nader onderzoek te doen.

De vele meldingen over contante aankopen van exclusieve horloges waren niet de enige trigger voor de analist van FIU-Nederland om nader onderzoek te doen. Een accountantsmelding over een onverklaarbaar negatief kassaldo van meer dan een ton was minstens net zo interessant. Immers, het uitgeven van contant geld dat helemaal niet in de portemonnee kan zitten, is op zijn minst ook een nader onderzoek waardig.

Gedurende twee jaar kocht een man met regelmaat en bij meerdere handelaren horloges, vrijwel alle van het merk Rolex in de meest uiteenlopende uitvoeringen. Soms kocht hij een aantal horloges tegelijk en betaalde ook bij die gelegenheid het totale aankoopbedrag in contanten. Daarnaast waren er meldingen over contante opnames en contante stortingen van zijn privé bankrekening en dus het hiervoor genoemde hiaat in de contante portemonnee.

De financiële analyse werd overgedragen aan de opsporing, waarna een onderzoek startte. De man had weliswaar een vennootschap op zijn naam waarbij de handel in horloges als één van de bedrijfsactiviteiten was opgesomd, maar gebruikte daarvoor zijn privé rekening. Vreemd was ook dat er in het geheel geen girale- of pinbetalingen plaatsvonden. Ook de gebruikelijke activiteiten om voor klanten of zakenrelaties vindbaar te zijn, ontbrak.

In augustus 2020 werd hij aangehouden. Feit is dat hij als handelaar meldingen aan FIU-Nederland had moeten doen, gezien de waarde van het merendeel van de horloges die hij verhandelde. Geen enkele verkoop werd echter gemeld. Bovendien bestaat het vermoeden dat hij al dan niet voor derden de horloges aankocht met crimineel verkregen geld en dus richt het onderzoek zich ook op witwassen.