Language Switcher Fallback

Nieuws

Wij hebben er in maart 2020 al iets over geschreven, maar nu is er ook een vonnis. Het onderzoek ging over een van witwassen verdachte man, die er een buitengewoon luxe leventje op na hield. Over de inbeslaggenomen 2,5 miljoen euro aan geld en goederen zal afzonderlijk beslist worden.

Begin september 2020 werden een Colombiaanse vrouw en twee Albanezen door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3,5 tot 5 jaar voor het witwassen van bijna 13 miljoen euro.

FIU-Nederland

Samenwerken binnen de Egmont Group

Vorige maand werden twee hoofdverdachten van onder meer een omvangrijke fraudezaak en het niet nakomen van verplichtingen uit de Wwft door de rechtbank veroordeeld. Opmerkelijk was dat de eis van het OM door de rechtbank in haar vonnis werd overtroffen. De verdachten kregen met 47 en 59 maanden celstraf ruim meer dan het OM had geëist. Dit omdat de rechtbank de feiten dermate ernstig vond, dat zij van mening was dat een hogere straf op zijn plaats was. 

Begin mei werd een 48-jarige man door de FIOD aangehouden.

Begin dit jaar werd een man aangehouden, verdacht van het witwassen van gelden, die criminelen uit hun illegale praktijken hadden verkregen. De man wisselde bitcoins om tegen contant geld.

Hennie Verbeek-Kusters (Hoofd van FIU-Nederland) is verkozen tot voorzitter van de Egmont Group of Financial Intelligence Units voor de periode van juli 2020 tot juli 2022.

In de periode voordat in ons land COVID-19 toesloeg en dit virus de zorg en samenleving op haar grondvesten deed schudden, naderde de viruscrisis in China haar hoogtepunt. In die periode dacht een Chinese onderneming bij een Hongaarse vennootschap voor tien miljoen euro aan mondkapjes te bestellen. Wat zij niet wist, was dat zij met een oplichter van doen had. Een in Nederland verblijvende Roemeen deed zich voor als CEO van het Hongaarse bedrijf. Dit bedrijf was een gerenommeerde onderneming, volledig onkundig van wat er zich onder hun naam afspeelde.

Op vrijdag, 3 juli 2020 heeft de Minister van Justitie en Veiligheid het jaaroverzicht 2019 van de FIU-Nederland aangeboden aan de Leden van de 2e Kamer.

Pages