Language Switcher Fallback

Nieuws

De wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in verband met de implementatie van de 4e Europese

FIU-Nederland kwam een bejaarde man op het spoor toen diens betaalgedrag toen op basis van bepaalde profielen een analyse op het transactiebestand plaats vond. Door profielanalyses in de transactiedatabase uit te voeren worden transacties gedetecteerd die een verhoogd risico op een bepaald delict hebben. In dit geval gaf het betaalgedrag van de man de indicatie dat hij zich mogelijk schuldig maakte aan het betalen van het live mee kunnen kijken van kindermisbruik voor een webcam elders in de wereld. 

Onlangs is het informatieblad met betrekking tot de Corruptie-indicatoren volgens de Egmont Groep verspreid.

In september jongstleden oordeelde een rechtbank dat de man ruim € 15 miljoen voordeel had genoten uit de opbrengsten van strafbare feiten. Al in mei 2017 was hij veroordeeld voor witwassen en het financieren van de aankoop en invoer van een grote partij cocaïne uit Colombia.

Vandaag berichtte het openbaar ministerie en de gemeente Amsterdam over een nieuw middel in de strijd tegen fout geld.

Het gebeurde soms wel dat er een miljoen euro per maand cash op de bedrijfsrekeningen werd afgestort. Ook werden er tegen contante betalingen bestelbussen en vrachtauto’s aangeschaft.  Een zestal vennootschappen waren opgericht om de zaken van de als verdachten aangemerkte eigenaren en zakenpartners soepel te laten verlopen.

Vorige week doorzocht de FIOD panden op vijf locaties in Nederland. Dit in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie en verduistering. Samen met enkele anderen wordt een voormalig bestuurder van een uitzendorganisatie en eigenaar van een subsidieadviesbureau als verdachte aangemerkt voor het aannemen van enkele tonnen aan steekpenningen. 

In Nederland krijgen niet alleen verdachten, die ooit naar Syrië of Irak afreisden om IS in hun gewapende strijd te helpen, te maken met justitie. Ook diegenen die hen steunen maken zich schuldig aan strafbare feiten. Zo ook in deze zaak.

De notaris had al snel zo zijn bedenkingen toen een man op zijn kantoor verscheen in verband met de aankoop van een woning. De hypothecaire lening van ruim vier ton kwam van een vennootschap uit het altijd zonnige Panama. Echter de notaris ontving dat bedrag op zijn kwaliteitsrekening vanaf een bankrekening in Liechtenstein. Een tweede persoon meldde zich bij de aankoop als gemachtigde van de Panamese geldschieter. Na het nodige onderzoek bleef de notaris zijn bedenkingen houden en meldde hij de transactie aan FIU-Nederland.

Eind juli werd een man uit Amsterdam voor oplichting en witwassen aangehouden. Bij het doorzoeken van zijn woning werd 87.000 euro in contanten aangetroffen dat uiteraard direct werd geconfisqueerd. Maar dat was nog niet alles. De FIOD legde ook de hand op luxe goederen en administratie. Bovendien werd vastgesteld dat ruim 70.000 euro naar bankrekeningen van zijn vriendin was overgemaakt. 

Pages