Language Switcher Fallback

Nieuws

Volgende week zal de 26-ste plenaire meeting van de Egmont Group in Den Haag gaan plaatsvinden. Uit de hele wereld komen meer dan 400 delegatieleden afkomstig van 158 FIU’s naar de Hofstad om zowel plenair als in werkgroepen bijeen te komen.

Woensdagmiddag heeft Minister van Justitie en Veiligheid  F.B.J. Grapperhaus tijdens een werkbezoek aan FIU-Nederland het eerste exemplaar van het boek ‘Na de Poortwachters, 25 jaar ongebruikelijke transacties’ uit handen van Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van de FIU, in ontvangst genomen.

De zogeheten Ponzi fraude is al vele jaren een fraudevorm die –als het lukt- in korte tijd oplichters veel geld in het laadje brengt. Elk jaar zijn er weer vele slachtoffers, die hun geld als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Dit soort fraudes zien de analisten van FIU-Nederland dan ook met enige regelmaat voorbij komen. Het profiel van een dergelijke fraude is steeds ongeveer dezelfde, alleen de uiterlijke vormen verschillen. Nadeel is, dat het vaak voor meldplichtige instellingen pas zichtbaar wordt als het frauduleuze vehikel al enige maanden draait en ze de transacties kunnen gaan melden.

Begin vorige maand vonden er invallen in vier woningen en een bedrijfspand plaats in de provincie Groningen. Aanleiding hiervoor was een opsporingsonderzoek dat zich richtte op vier mannen en een vrouw. Het onderzoek startte na een analyse van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Noord Nederland (RIEC). De verdachten gebruikten een reeks bedrijven in binnen- en buitenland om online kansspelen te exploiteren terwijl ze daar geen vergunning voor hadden. 

Vorige maand hield de recherche in het oostelijke deel van Noord- Brabant een 34-jarige man aan. Dit in verband met vermoedelijke betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen via internet. Met die handel waren forse bedragen gemoeid. FIU-Nederland kwam de man op het spoor na meldingen van ongebruikelijke transacties door twee verschillende banken.

De FIOD heeft drie weken geleden twee broers aangehouden, verdacht van witwassen. De daarbij uitgevoerde doorzoekingen van drie panden leverden contant geld, een wapen, illegale geneesmiddelen en de nodige administratie op. Ook werd er beslag gelegd op meerdere panden en enkele auto’s. Het onderzoek startte op basis van een dossier van FIU-Nederland.

Het was vanaf het begin duidelijk dat er iets niet klopte. Een klant opende bij een bankinstelling zowel een privé als zakelijke rekening. Op de zakelijke rekening werd een notaris gemachtigd. Gedurende drie maanden gebeurde er vrijwel niets op de rekening totdat er plotseling vanaf de kwaliteitsrekening van de notaris in kwestie een half miljoen euro werd ontvangen.

Al jaren een uitkering en al jaren toeslagen om de dagelijkse kosten het hoofd te kunnen bieden. Dat was het financiële plaatje van een veertiger. En dat paste dus helemaal niet bij de melding van een Ongebruikelijke Transactie over de aankoop van luxe goederen. De man had de rekening contant voldaan. De FIU-analist kon na uitgebreid onderzoek geen enkele legitieme herkomst van het geld traceren en dus werden de transactiebevindingen aan de plaatselijke politie overgedragen.

The changes to the Money Laundering and Terrorist Financing (Prevention) Act (“Wwft”), adopted in connection with the implementation of the 4th European Anti Money Laundering Directive came into fo

The changes to the Money Laundering and Terrorist Financing (Prevention) Act (“Wwft”), adopted in connection with the implementation of the 4th European Anti Money Laundering Directive came into fo

Pages