Language Switcher Fallback

Nieuws

De FIOD heeft drie weken geleden twee broers aangehouden, verdacht van witwassen. De daarbij uitgevoerde doorzoekingen van drie panden leverden contant geld, een wapen, illegale geneesmiddelen en de nodige administratie op. Ook werd er beslag gelegd op meerdere panden en enkele auto’s. Het onderzoek startte op basis van een dossier van FIU-Nederland.

Het was vanaf het begin duidelijk dat er iets niet klopte. Een klant opende bij een bankinstelling zowel een privé als zakelijke rekening. Op de zakelijke rekening werd een notaris gemachtigd. Gedurende drie maanden gebeurde er vrijwel niets op de rekening totdat er plotseling vanaf de kwaliteitsrekening van de notaris in kwestie een half miljoen euro werd ontvangen.

Al jaren een uitkering en al jaren toeslagen om de dagelijkse kosten het hoofd te kunnen bieden. Dat was het financiële plaatje van een veertiger. En dat paste dus helemaal niet bij de melding van een Ongebruikelijke Transactie over de aankoop van luxe goederen. De man had de rekening contant voldaan. De FIU-analist kon na uitgebreid onderzoek geen enkele legitieme herkomst van het geld traceren en dus werden de transactiebevindingen aan de plaatselijke politie overgedragen.

The changes to the Money Laundering and Terrorist Financing (Prevention) Act (“Wwft”), adopted in connection with the implementation of the 4th European Anti Money Laundering Directive came into fo

The changes to the Money Laundering and Terrorist Financing (Prevention) Act (“Wwft”), adopted in connection with the implementation of the 4th European Anti Money Laundering Directive came into fo

De FIOD heeft onder leiding van het Functioneel Parket deze week op meerdere plaatsen in Nederland invallen uitgevoerd. Ook werd een verdachte aangehouden. De actie vond plaats in het kader van een opsporingsonderzoek naar corruptie waarbij een Braziliaans conglomeraat een centrale rol speelde. 

Op 27 februari 2019 was Hennie Verbeek te gast bij het radioprogramma BNR Zakendoen.

Een contante storting van duizenden euro’s op een zakelijke rekening kwam naar voren tijdens één van de periodieke data-analyses van FIU-Nederland. Nader onderzoek leerde dat de uiteindelijke begunstigde op het moment van de storting in voorlopige hechtenis verbleef. Hij was aangehouden in verband met het feit dat hij van witwassen verdacht werd.

Vorige maand nam de Raad van Discipline Amsterdam een beslissing naar aanleiding van een bezwaar van de deken tegen een advocaat. De Raad verklaarde het bezwaar vrijwel geheel gegrond en besliste dat de advocaat gedurende 24 weken geschorst werd en alle met de procesgang gemoeide kosten diende te betalen. In 2017 werd aan de FIU-Nederland een overboeking gemeld. Het betrof een overboeking van ruim een half miljoen euro via de derdenrekening van het advocatenkantoor naar een bankrekening in de Verenigde Arabische Emiraten. De transactie paste in het al door de FIOD ingestelde strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en was ook onderdeel van de motivatie van de Raad om tot de beslissing van schorsing te komen. De melding werd pas anderhalf jaar na de feitelijke overboeking gedaan.

De bouw zat nog in de diepe crisis enkele jaren geleden toen een aannemer heel graag het miljoenennieuwbouwproject van een projectontwikkelaar in portefeuille wilde krijgen. Hij ging met de ontwikkelaar persoonlijk om tafel met als resultaat dat de aannemer inderdaad de gunning verwierf. Echter wel op een bijkomende voorwaarde, die niet in de formele overeenkomst terug te vinden was.

Pages