Language Switcher Fallback

Nieuws

Vorige week vielen FIOD, politie en ondersteunende diensten 16 woningen en 2 bedrijfspanden in Rotterdam binnen. Er werden tien personen aangehouden. De actie was het voorlopige resultaat van een uitgebreid witwasonderzoek van de FIOD, samen met politie en het Integraal Afpakteam ConfisQ. Het onderzoek was gestart op basis van transactie informatie over een dubieuze makelaardij.

Op 13 november heeft minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid de kamer geïnformeerd naar aanleiding van de uitvoering van de aangenomen motie betere waarborgen voor de vei

Het was uiteindelijk een lijvig dossier geworden, dat door de FIU-onderzoeker aan de opsporing overhandigd werd. Vier jaar lang had een toenmalige financiële topman van een internationaal kerkgenootschap kunnen frauderen met gelden van het kerkgenootschap en met kapitaal van entiteiten in eigendom van het kerkgenootschap. De analyse bestreek meerdere miljoenen euro. Om die miljoenen te kunnen wegsluizen gebruikte de financiële man buitenlandse vennootschappen, al dan niet opgericht in belastingparadijzen en met bankrekeningen in verschillende andere landen.

In de eerste weken van de COVID-19 crisis dit voorjaar werd FIU-Nederland al snel geconfronteerd met aan de crisis te relateren oplichtingspraktijken. De enorme vraag naar beschermende middelen, vooral mondkapjes, was enorm. Wereldwijd veel groter dan leverbaar was. En dan zijn er altijd oplichters die onmiddellijk hun kansen schoon zien. Een bedrijf in Japan was naarstig op zoek naar partijen mondkapjes en kreeg contact met, naar zij dacht, een leverancier in Finland. Levering kon maar er diende wel eerst aanbetaald te worden. Het Japanse bedrijf maakte vervolgens op aanwijzing van de zogenaamde leverancier 145.000 euro over naar bankrekeningen in Finland, Zweden en Nederland. Van levering was echter geen sprake. Van het totale fraudebedrag werd vanuit Japan 47.500 euro overgemaakt naar een bankrekening in Nederland.

In het begin van dit jaar heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een niet alledaagse zaak. Een man moest zich bij de rechtbank verantwoorden vanwege illegaal bankieren, in de financiële wereld beter bekend als Hawala.

De vele meldingen over contante aankopen van exclusieve horloges waren niet de enige trigger voor de analist van FIU-Nederland om nader onderzoek te doen. Een accountantsmelding over een onverklaarbaar negatief kassaldo van meer dan een ton was minstens net zo interessant. Immers, het uitgeven van contant geld dat helemaal niet in de portemonnee kan zitten, is op zijn minst ook een nader onderzoek waardig.

Wij hebben er in maart 2020 al iets over geschreven, maar nu is er ook een vonnis. Het onderzoek ging over een van witwassen verdachte man, die er een buitengewoon luxe leventje op na hield. Over de inbeslaggenomen 2,5 miljoen euro aan geld en goederen zal afzonderlijk beslist worden.

Begin september 2020 werden een Colombiaanse vrouw en twee Albanezen door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3,5 tot 5 jaar voor het witwassen van bijna 13 miljoen euro.

FIU-Nederland

Samenwerken binnen de Egmont Group

Vorige maand werden twee hoofdverdachten van onder meer een omvangrijke fraudezaak en het niet nakomen van verplichtingen uit de Wwft door de rechtbank veroordeeld. Opmerkelijk was dat de eis van het OM door de rechtbank in haar vonnis werd overtroffen. De verdachten kregen met 47 en 59 maanden celstraf ruim meer dan het OM had geëist. Dit omdat de rechtbank de feiten dermate ernstig vond, dat zij van mening was dat een hogere straf op zijn plaats was. 

Pages