Poster #07 Witwassen; Hoe werkt het en wie zijn erbij betrokken?
Een poster in een unieke reeks van tien Bosatlas- topics over ondermijnende criminaliteit.

In samenwerking met Noordhoff, de Universiteit Utrecht, het Openbaar Ministerie en de Politie Nederland heeft de FIU-Nederland de beginselen van witwassen vertaald in educatieve materialen voor middelbare scholen. Dit om de bewustwording te vergroten en zo een bijdrage te leveren aan het bespreekbaar maken van dit belangrijke onderwerp.
Ook interessant
-
Jaaroverzicht 2024: Bedrijven misbruikt als dekmantel
Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken – dat is een van de verontrustende inzichten uit het nieuwste jaaroverzicht van de FIU. Uit analyses blijkt een grootschalig en georganiseerd misbruik van rechtspersonen. Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil. Deze zorgwekkende ontwikkeling vraagt om een bredere, gezamenlijke aanpak dan het strafrecht alleen.
-
Wist je dat… een ongebruikelijke transactie geen financiële transactie hoeft te zijn?
In Nederland zijn op dit moment 28 meldergroepen verplicht om ongebruikelijke transacties bij ons te melden die mogelijk duiden op witwassen, onderliggende delicten of terrorismefinanciering. Hierbij denk je al snel aan een financiële transactie. Dit is echter niet altijd het geval. In dit artikel lees je hoe het zit.
-
Vereenvoudigd meldformulier voor belastingadviseurs
Belastingadviseurs opgelet: vanaf nu is er voor uw meldergroep een vereenvoudigd meldformulier beschikbaar. Dit formulier bevat alleen nog transactiesoorten die voor uw meldergroep gelden. Voor accountants was al enige tijd een vereenvoudigd meldformulier beschikbaar, dit is nu ook geschikt gemaakt voor belastingadviseurs. Zowel in Nederland als in Caribisch Nederland.