Wist je dat… je als particulier niet kunt melden bij FIU-Nederland?
Bij FIU-Nederland ontvangen we meldingen over ongebruikelijke transacties van meldingsplichtige instellingen. Ben je particulier, vermoed je witwassen of financiering van terrorisme en wil je hierover melden? Daarvoor zijn andere loketten beschikbaar. In dit artikel lees je wie kunnen melden bij FIU-Nederland én wat je als particulier kunt doen.

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) bepaalt welke instellingen bij ons ongebruikelijke transacties moeten melden. Alleen instellingen die onder deze wet vallen, melden bij ons. Zij zijn dit verplicht. Er zijn rond de dertig verschillende soorten meldingsplichtige instellingen. Denk aan:
- Banken en trustkantoren
- Wallet providers en exchanges van cryptovaluta
- Notarissen en advocaten
- Makelaars en taxateurs
- Accountants en belastingadviseurs
- Casino’s en handelaren in luxegoederen
Deze instellingen worden ook wel ‘poortwachters’ genoemd. Zij hebben een taak om te voorkomen dat hun handel of diensten gebruikt worden voor witwassen of terrorismefinanciering.
Waarom particulieren niet kunnen melden bij FIU-Nederland
FIU-Nederland heeft de wettelijke taak om meldingen te ontvangen van instellingen die onder de Wwft vallen. Particulieren vallen niet onder de Wwft, hebben dus geen meldplicht en kunnen daarom ook geen meldingen doen bij FIU-Nederland.
Wat je als particulier wél kunt doen
Zie je of vermoed je echter iets dat niet pluis is? Dan is het wél belangrijk om actie te ondernemen. Als particulier kun je op twee manieren een vermoeden van witwassen of andere criminaliteit melden:
- Bij de politie – via een aangifte of melding.
- Via Meld Misdaad Anoniem – als er redenen zijn om anoniem te blijven.
Wat gebeurt er met meldingen bij FIU-Nederland?
FIU-Nederland analyseert de meldingen van ongebruikelijke transacties om te bepalen of deze van belang zijn voor het voorkomen of opsporen van misdrijven. Vinden we voldoende aanwijzingen dat er mogelijk sprake is van witwassen, een onderliggend misdrijf (bijvoorbeeld fraude of drugshandel) of terrorismefinanciering? Dan verklaren we de transactie verdacht. Vervolgens delen wij die verdachte transacties met de bevoegde autoriteiten zoals de opsporingsdiensten. Zij gebruiken ze voor verder onderzoek naar witwassen of terrorismefinanciering. De FIU-Nederland is zelf dus géén opsporingsdienst.
Ook interessant
-
Honderden vonnissen ontrafeld tot waardevolle witwastypologieën
FIU-Nederland heeft samen met het AMLC van de FIOD, De Landelijke Eenheid Expertise en Operaties van de Politie en het OM nieuwe witwastypologieën ontwikkeld over witwassen met cryptovaluta.
-
Jaaroverzicht 2024: Bedrijven misbruikt als dekmantel
Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken – dat is een van de verontrustende inzichten uit het nieuwste jaaroverzicht van de FIU. Uit analyses blijkt een grootschalig en georganiseerd misbruik van rechtspersonen. Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil. Deze zorgwekkende ontwikkeling vraagt om een bredere, gezamenlijke aanpak dan het strafrecht alleen.
-
Wist je dat… een ongebruikelijke transactie geen financiële transactie hoeft te zijn?
In Nederland zijn op dit moment 28 meldergroepen verplicht om ongebruikelijke transacties bij ons te melden die mogelijk duiden op witwassen, onderliggende delicten of terrorismefinanciering. Hierbij denk je al snel aan een financiële transactie. Dit is echter niet altijd het geval. In dit artikel lees je hoe het zit.