skip to main content
NL EN
FIU-Nederland
Home Actueel FIU-Nederland treedt samen met grootbanken op tegen witwassen en terrorismefinanciering

FIU-Nederland treedt samen met grootbanken op tegen witwassen en terrorismefinanciering

FIU-Nederland zet samen met ABN AMRO, ING, Rabobank en de Volksbank haar handtekening onder het Fintell Alliance alliantiedocument.

Fintell Alliance NL is een publiek private samenwerking (PPS) tussen de FIU-Nederland en vier grootbanken: ABN AMRO, ING, Rabobank en de Volksbank. Dit samenwerkingsverband is gericht op het uitwisselen van kennis en het versterken van de effectiviteit van het melden van ongebruikelijke transacties, op basis van de bestaande wettelijke mogelijkheden. Daarmee vormt het samenwerkingsverband een nieuwe mogelijkheid tot het verbeteren van de aanpak van witwassen en andere vormen van ernstige criminaliteit en draagt bij aan het versterken van de integriteit van het financiële systeem. 

Hennie Verbeek-Kusters: “Nu al biedt de samenwerking zicht op netwerken en criminele organisatievormen die we anders hadden gemist.”

In de Fintell Alliance wordt op één fysieke locatie samengewerkt door analisten van de FIU-Nederland en van de banken. Op deze manier worden alle taskforces en bijvoorbeeld FEC projecten waar de banken ook aan meedoen, bediend van intensief kwalitatief Wwft onderzoek ten behoeve van systeemgerichte interventies. 

De FIU-Nederland ontvangt jaarlijks honderdduizenden ongebruikelijke transacties en verklaart tienduizenden transacties (na onderzoek en analyse) verdacht. Vanuit de analyses van deze transacties heeft de FIU-Nederland specialistische kennis en inzichten ontwikkeld. Deze kennis en inzichten zijn niet alleen voor de FIU-Nederland van belang, maar kunnen ook van belang zijn om meldingsplichtige instellingen, waaronder banken, te helpen in het verbeteren van de huidige gebruikte systemen in de bestrijding van financieel economische criminaliteit en verplichtingen vanuit de Wwft. Ook de banken hebben vanuit hun eigen ervaring en inzichten een specialistisch perspectief ontwikkeld op het financiële systeem dat van toegevoegde waarde kan zijn voor de FIU-Nederland. 

Met de handtekeningen die de banken en de FIU-Nederland vandaag hebben gezet bestendigen zij hun integrale samenwerking om meerwaarde in efficiëntie en effectiviteit voor zowel de publieke als private sector te realiseren. 

Op deze pagina leest u in een interview van Banken Online met Hennie Verbeek-Kusters (hoofd FIU-Nederland) en Chris Buijink (voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken) meer over de meerwaarde en successen van de Fintell Alliance.

Ook interessant

nieuws