skip to main content
NL EN
Home
Home Kennisbank

Kennisbank

Zoek hier naar jaaroverzichten, praktijkvoorbeelden, leidraden of andere informatie.

Datum
FIU in de praktijk

Een lening aflossen met een lening die werd afgelost met een lening die werd afgelost met een lening

Een subject komt opnieuw in het vizier door mogelijke betrokkenheid bij faillissementsfraude, piramidefraude en witwassen van gelden, waarbij een deel van het geld uit de onderneming wordt onttrokken.
12/6/21
FIU in de praktijk

Cash, klokken en de rol van de meldketen

Enkele weken geleden werd door de FIU-Nederland een bericht gedeeld over ‘cash, cars en de rol van de meldketen’. Maar hoe zit het eigenlijk met de meldketen als het gaat over andere zaken waaraan criminelen graag hun cash uitgeven; zoals kostbare exclusieve horloges?
10/12/21
FIU in de praktijk

De over het paard getilde handelaar

De waarde van het hoge segment van spring- en renpaarden is niet objectief vast te stellen en hierdoor erg gevoelig voor witwassen. In deze zaak kwamen er binnen enkele maanden vele miljoenen uit verkoop van paarden op de rekening van de handelaar binnen.
9/2/21
FIU in de praktijk

Cash, cars en de rol van de meldketen

Diverse nieuwsberichten werden de afgelopen tijd gepubliceerd over de voorkeur van (internationale) criminelen om in Nederland auto’s te kopen en deze cash, met crimineel geld, af te rekenen. Aanleiding voor deze nieuwsberichten was het onderzoek van het Financieel Expertise Centrum (FEC), waar onder andere banken, politie, FIOD, AMLC en de FIU-Nederland hebben meegewerkt.
8/2/21
FIU in de praktijk

Liefdadigheid of oplichting?

Een bankmedewerker zag in een televisieprogramma over oplichting een item over bepaalde stichtingen. Deze stichtingen verkochten allerlei producten aan de deur waarbij werd aangegeven dat de opbrengst ten goede kwam aan arme gezinnen en/of zieke kinderen. In het televisieprogramma werd daar echter ernstig aan getwijfeld.
7/23/21
FIU in de praktijk

Niet naleven meldplicht

Kan het niet-melden van ongebruikelijke transacties door de boekhouder aan de rechtspersoon worden toegerekend? Het oordeel van de strafrechter.
7/9/21
  1. Vorige
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. Volgende