skip to main content
NL EN
FIU-Nederland

Misbruik van overheidssteun aan ondernemers

Op 16 december doorzocht de FIOD vijf locaties in Zaanstad en Amsterdam in het kader van misbruik van uitkeringen die door de overheid vanwege de Coronacrisis beschikbaar waren gesteld. Bij de doorzoekingen van woningen en bedrijfsruimtes troffen de rechercheurs 340.000 euro in contanten en een grote hoeveelheid sieraden aan.

Op 16 december doorzocht de FIOD vijf locaties in Zaanstad en Amsterdam in het kader van misbruik van uitkeringen die door de overheid vanwege de Coronacrisis beschikbaar waren gesteld. Bij de doorzoekingen van woningen en bedrijfsruimtes troffen de rechercheurs 340.000 euro in contanten en een grote hoeveelheid sieraden aan. Uiteraard werd hier beslag op gelegd.

Het onderzoek begon met een melding van een bank over het ontvangen van 40.000 euro aan Corona gerelateerde TVL uitkering op een rekening van een eenmanszaak. Omdat er nagenoeg geen eerdere omzet over de rekening was gelopen, stelde de bank een aantal vragen aan de rekeninghoudster. Het enige antwoord wat de bank kreeg, was dat de rekeninghoudster een advocaat in zou schakelen.

Na de melding onderzocht een analist van FIU-Nederland de fiscale gegevens van de eenmanszaak en eigenaar en stelde vast dat al geruime tijd geen sprake was van enige omzet van betekenis, terwijl dit wel zo had moeten zijn om in aanmerking te komen voor de uitkering. Om eventueel het door de fraude verkregen bedrag nog veilig te kunnen stellen, werd het dossier nog dezelfde dag overgedragen aan de FIOD. De FIOD kreeg daarop zicht op meerdere personen die in georganiseerd verband onrechtmatig TVL uitkeringen aanvroegen en ontvingen. Om dat te bewerkstelligen gebruikten de verdachten vennootschappen en identiteiten van andere personen. Het onderzoek is momenteel nog gaande en staat onder leiding van het functioneel parket van het openbaar ministerie.