skip to main content
NL EN
FIU-Nederland

Na een luxe leven nu een eenvoudige cel

Een van witwassen verdachte man, die er een buitengewoon luxe leventje op na hield, is door de rechter veroordeeld.

Wij hebben er in maart 2020 al iets over geschreven, maar nu is er ook een vonnis. Het onderzoek ging over een van witwassen verdachte man, die er een buitengewoon luxe leventje op na hield. Over de inbeslaggenomen 2,5 miljoen euro aan geld en goederen zal afzonderlijk beslist worden.

De rechtbank boog zich in dit geval over het strafbare feit witwassen en kwam in juli 2020 tot een inmiddels gepubliceerd vonnis. Daarin geeft de rechtbank aan, dat de hoofdverdachte in de hoedanigheid van bestuurder van een vereniging en aandeelhouder van vijf vennootschappen transacties had verricht om zijn witwasactiviteiten uit te voeren. De FIU-Nederland had meldingen, afkomstig van verschillende financiële instellingen, in kaart gebracht. Niet alleen transacties van de hoofdverdachte en zijn bedrijven maar ook die van zijn moeder, schoonmoeder, zwager en een werknemer. Het dossier werd overgedragen aan de FIOD, die een opsporingsonderzoek startte. 

Het FIOD onderzoek leidde tot de vaststelling dat in vier jaar tijd op rekening van de verdachte en aan hem gelieerde (rechts)personen in totaal €2.560.969,60 in contanten was gestort. Bovendien werd vastgesteld dat hoofdverdachte gefingeerde dienstverbanden aanbood zodat personen tegen een flinke vergoeding arbeidsovereenkomsten konden laten zien en daarmee vermogen konden rechtvaardigen. Ook fingeerde de hoofdverdachte bonussen en convenanten zodat zijn clientèle onder meer vastgoed zouden hebben kunnen aanschaffen waarbij de herkomst van de financiering ogenschijnlijk legitiem leek. Behalve witwassen trof de FIOD bovendien een vuurwapen met munitie bij de doorzoekingen aan. 

De hoofdverdachte werd door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. (ECLI:NL:RBAMS:2020:3660)