skip to main content
NL EN
FIU-Nederland
Home Kennisbank

Kennisbank

Zoek hier naar jaaroverzichten, praktijkvoorbeelden, leidraden of andere informatie.

Datum
FIU in de praktijk

Cash, cars en de rol van de meldketen

Diverse nieuwsberichten werden de afgelopen tijd gepubliceerd over de voorkeur van (internationale) criminelen om in Nederland auto’s te kopen en deze cash, met crimineel geld, af te rekenen. Aanleiding voor deze nieuwsberichten was het onderzoek van het Financieel Expertise Centrum (FEC), waar onder andere banken, politie, FIOD, AMLC en de FIU-Nederland hebben meegewerkt.
8/2/21
FIU in de praktijk

Liefdadigheid of oplichting?

Een bankmedewerker zag in een televisieprogramma over oplichting een item over bepaalde stichtingen. Deze stichtingen verkochten allerlei producten aan de deur waarbij werd aangegeven dat de opbrengst ten goede kwam aan arme gezinnen en/of zieke kinderen. In het televisieprogramma werd daar echter ernstig aan getwijfeld.
7/23/21
FIU in de praktijk

Niet naleven meldplicht

Kan het niet-melden van ongebruikelijke transacties door de boekhouder aan de rechtspersoon worden toegerekend? Het oordeel van de strafrechter.
7/9/21
FIU in de praktijk

Onverklaarbare commissiegelden

Een woning en bedrijfspand worden doorzocht door de FIOD: er wordt beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Drie mannen en een vrouw worden verdacht van (buitenlandse) niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte.
6/30/21
FIU in de praktijk

Gegokt en verloren

Een zorgaanbieder ontving vele miljoenen euro’s aan subsidies en (PGB-)zorgbudgetten van zowel de gemeente als de Sociale Verzekeringsbank (Wlz/Zvw), maar de directrice van de zorgaanbieder leek het zorggeld ook te gebruiken voor privédoeleinden...
6/1/21
FIU in de praktijk

Opvallend gokgedrag valt op

Kansspelaanbieders op afstand vormen samen met speelcasino’s de meldingsplichtige instellingen binnen de goksector. Een interessante sector omdat onze analyses regelmatig een link met gokken bloot leggen.
4/13/21
  1. Vorige
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. Volgende